Ashtanga jóga

 

ASHTANGA JÓGA = 99% GYAKORLAT, 1% ELMÉLET.

„GYAKOROLJ ÉS A TÖBBI JÖN MAGÁTÓL!”

 

Az ashtanga vinyásza jóga egy tradícionális, dinamikus hatha jógastílus, melynek során a gyakorlók a meghatározott sorrendben végrehajtott ászanákat (ászana = testhelyzet, jógapóz) vinyászákkal , azaz légzéssel összhangban végzett összekötő mozdulatokkal kapcsolják össze. Az ashtanga jóga egy dinamikus, mozgó meditáció, melynek alapelemei:
• Ászanák (testhelyzet, jógapóz), melyeket a tradíció által előírt sorrendben hajtunk végre és néhány légzésen keresztül kitartunk. Az ászanákat vinyászákkal, azaz légzéssel összhangban végzett mozdulatokkal (minden be- és kilégzés egy – egy mozdulat) fűzzük össze, így az ászanák valójában néhány légzésig tartó szüneteket alkotnak a vinyászák között.
• Sajátos légzéstechnika, ún. uddzsáji vagy hangos jógalégzés: mély és ritmikus légzés, mely feléleszti a belső tüzet, intenzív belső hőt termel, felmelegíti a testet, felkészíti az izmokat, inakat, izületeket a dinamikus gyakorlásra. Megtisztítja a szervezetet a méreganyagoktól, hasznos hormonokat és ásványi anyagokat választ ki, melyek táplálják a testet. A légzésnek a tenger morajlásához hasonló hangja elvonja a figyelmet a külvilág zajáról és segíti a befelé figyelést, az elme lecsendesítését. Így válik a gyakorlás mozgó meditációvá.
• Bandhák, azaz izomzárak vagy energetikai záraknak is hívhatjuk, melynek segítségével a testben áramló életenergia mozgásának, keringésének az útját szabályozzuk, egyensúlyba hozzuk.
• Dristi, a tekintet fókuszálása. Minden ászanában meg van határozva, hogy a tekintetet merre kell irányítani (pl. felfelé, oldalra, lábujjakra, kézzujakra, orrhegyre stb..), mely szintén a figyelem befelé fordítását, az elme lecsendesítését segíti.
Az ashtanga jóga gyakorlása erőfeszítést és elszántságot igényel. Erő, kitartás és verejtékezés – ezek az egyedi jellemzői ennek a tradícionális jógastílusnak. Gyakorlása erőfeszítést igényel kezdetben, de ez az erőfeszítés a létfontosságú energia kiegyensúlyozott áramlásához vezet az egész testben, ezáltal erősítve és tisztítva az idegrendszert. Az elme tisztává, világossá és pontossá válik. A jóga egy életfilozófia. Célja, hogy vibrálóan egészséges testet és lelket hozzon létre.

 
 
foto_ildi
Oktató: Udvaros Ildikó jógaoktató.
 

Ashtanga jóga időpontok

Péntek: 17:30-19:00

Vasárnap: 19:00-20:30