Oldal kiválasztása

Hatha jóga

 

(A Purnam Jógaoktató Akadémia tanítása alapján)
 
Ez a legelterjedtebb jóga irányzat a világon, amelyből számos kisebb nagyobb iskola és rendszer alakult ki. A Hatha Jóga lényege az egyensúlyban rejlik. Ahogy a ha-tha név kifejezi a Nap és a Hold aktív és passzív jellegét, úgy jelenik meg az aktivitás és a nyugalom egyensúlya minden egyes foglalkozáson, sőt akár egyetlen gyakorlatban is: az erőfeszítés ellazulással társul, ezért nincs erőlködés.
Az óra menetét a tanár saját tapasztalata alapján a résztvevők felkészültségéhez, pillanatnyi fizikai és lelki állapotához igazítja. Így a gyakorlások lehetnek áramló egységben, vagy irányulhatnak valamely központi gyakorlat elsajátítására, statikus és dinamikus elemek egyensúlyban jelennek meg a foglalkozásokon.
Az órát elcsendesedéssel kezdjük, amelynek célja a foglalkozásokra való mentális megérkezés, a gyakorlásra való lelki felkészülés is.
Bemelegítés majd testgyakorlatok – az óra gerincét képezik. Különböző testhelyzetekben áramolva majd időzve erősítésre, nyújtásra kerülnek az izmok, szalagok, kimozgatásra az ízületek, hatást gyakorlunk az emésztés folyamatára, a belső elválasztású mirigyek működésére, hangoljuk az idegrendszert, s még figyelem összpontosító képességünk is megedződik. Hamar megfigyelhetővé válik, hogy minden jóga óra egy bizonyos ívet alkot. Finoman átmozgatásból megyünk át az erőteljesebb gyakorlatokba.
 
Légzőgyakorlatok (nem minden foglalkozáson jelennek meg sajátos tanulási folyamata miatt)
Relaxáció – óra végi testi, lelki ellazulás.
Mit érhetünk el a hatha jógával?
A hatha jóga gyakorlásával elérhetjük a test megfiatalodását, az ideális testsúlyt és annak megtartását, edződik a szív,- és érrendszer, az idegrendszer, az emésztő szervrendszer, a légzőrendszer. Az izmok megerősödnek, rugalmassá válnak, testünk hajlékony lesz. Testünkkel való munkánk a lelki folyamatokat is befolyásolja. A testben elraktározott mentális feszültségek kioldásával kiegyensúlyozottabbá, nyugodtabbá válunk.
Gyakorlásának elkezdésével hamarosan egyértelművé válik, hogy a test síkján előidézett változások (az izmok erősítése, nyújtása, lazítása, a légzés tudatosítása) változásokat okoznak a testi-, lelki-, és mentális folyamatainkban. Ahogy a test tanul, úgy tanul az elme is, s ahogy átalakul személyiségünk, átalakul a világ is körülöttünk, s ebben az új világban elkezdjük megélni, amit a jóga minden aspektusa észrevétlenül tett készség szintűvé a gyakorlások során, s a testedzés benne életmóddá nemesül.
 
A leírás forrása: http://www.purnam.hu/Kezdő_Jóga

 
 
foto_ildi
Oktató: Udvaros Ildikó jógaoktató
 

Hatha jóga időpontok

Hétfő: 07:30-08:30,

Kedd: 16:00-17:00

Szerda: 07:30-08:45