Oldal kiválasztása

AquaNatal

 

Az AqaNatal vízben történő felkészülés a szülésre. Ősi, elemi, testi élmény szintjén hoz összhangba bennünket saját nőiségünkkel, izmaink lazulásával-feszülésével, a légzésünkkel és a születendő kisbabával. Gyakorlatai több mozgásművészet anyagából táplálkoznak, jóga, orientális tánc és meditációs elemeket is tartalmaznak.

A víz maga ideális közeg egy várandós anyának. A felhajtóerő megszünteti az állapot “terhes” velejáróit, a gerinc és az ízületek a súlytalan lebegéstől megkönnyebbülnek. A pocak kikerekedik, ezáltal a babának több mozgástere nyílik és több oxigénhez is jut, ráadásul valamiféle lelki közösség is keletkezik anya és baba között azáltal, hogy egy kis időre ugyanaz a közeg veszi körül mindkettőjüket, legyen az a magzatburkon belül vagy kívül.A vízes környezet hatékonyan szabályozza a szervezeten belüli vízháztartást: csökken az ödéma, megszűnik a boka, az ujjak dagadása. A víz nyomása természetes gátat szab a túl hirtelen mozdulatoknak, ezért a mozgás közbeni sérülés veszélye itt a nullához tart. S mindemellett a víz – mint azt a foglalkozásokon átélhető – izgalmas játék is egyben: helye van benne a féktelen, vidám pancsolásnak ugyanúgy, mint a belső áramlást megindító, csendes elmélyedésnek.

Az AquaNatal amellett, hogy gyengéden, de határozottan edzésben tart, remek felkészülés a szülésre. A gyakorlatok között számos olyan akad, amely a szülés közben előadódó helyzeteket modellezi valamilyen szempontból és segít, hogy a kismama megtalálja a helyét az adott helyzetben. A felkészülés három rétegű: testi síkon különös figyelmet kap a szülésnél fontos izomcsoportok, ízületek rugalmasságának fokozása, majd ehhez kapcsolódik a testet a tudatossággal összekötő légzés, végül pedig azok a vizualizált képek, amelyeknek segítségével a várandós lelki közösséget teremthet a babával, bizakodássá formálhatja félelmeit és kibontakoztathatja belső erejét. S nem utolsósorban “a szülés művészete az elengedés művészete” mottója alatt megtanulhatók a lazítás különböző stratégiái, melyeknek segítségével a vajúdás hatékonyabbá, a méhösszehúzódások közötti szünet pihentetőbbé válik majd.

foto_tothnegabi

Oktató:

Tóthné Gulyás Gabriella

Aqua natal oktató, dúla.

AquaNatal időpontok

Hétfő: 11:00

Szerda: 11:00